Erken Ortodontik Tedavi

Erken ortodontik tedavi, esas olarak oklüzyon anormalliklerini önlemek ve düzeltmek için kullanılır. Genetik, süt dişlerinin erken kaybı ve zararlı ağız davranışları (parmak emme ve gelişim sorunları gibi) da dahil olmak üzere çeşitli faktörler, bu tür düzensizliklere katkıda bulunabilir.

Ortodontik anormallikler, doğumda mevcut olabilir, bebeklik veya erken çocukluk döneminde de gelişebilir. Yanlış hizalanmış dişler, benlik saygısını engeller ve evde ağız hijyeni bakımını zorlaştırırken, doğru hizalanmış dişler, çocuklarda diş çürüğü ve periodontal hastalık riskini en aza indirir.

Yılda iki defa yapacağınız önleyici ziyaretler sırasında ortodontik düzensizlikleri izlemek için birçok tanı aracı kullanabiliriz ve gerekirse erken müdahale stratejisi uygulayabiliriz. Çocuklar ilk ortodontik değerlendirmelerini sekiz yaşından önce mutlaka almalıdır.

Neden Erken Ortodontik Tedavi?

Bazı çocuklar küçük ortodontik düzensizliklerin erken belirtilerini gösterir. Bu gibi durumlarda müdahaleye gerek duymadan durumu zaman içinde izlemeyi tercih edebiliriz. Bununla birlikte, ciddi ortodontik anormallikler yaşayan çocuklar için erken ortodontik tedavi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok fayda sağlayabilir:

  • Geliştirilmiş özgüven ve estetik görünüm
  • Daha iyi bir şekilde çenenin büyümesi olasılığı
  • Kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde hizalanması ve aralığının çok daha iyi olma olasılığı
  • Bruksizm (diş gıcırdatma) riskinin büyük oranda azalması
  • Periodontal hastalık, konuşma sorunları, diş çarpma ve diş çürüğü ihtimallerinin ortadan kaldırılması
  • Uzun süreli müteakip ortodontik tedavi ihtimalinin azalması
  • Dişlerde, diş etlerinde ve çenede çok daha az yaralanma riski

Çocuklar Ne Zaman Erken Ortodontik Tedaviye Başlayabilir?

Çocuğun yaşına bağlı olarak ortodontik tedavinin üç aşaması vardır:

1.Aşama: Erken ortodontik tedavi (2 ile 6 yaş arası)

Erken ortodontik tedavi, her iki diş arkının genişliğinin gelişimini düzenlemeyi amaçlar. Bu erken tedavinin temel amacı, kalıcı dişlerin düzgün olması için yeterli alan sağlamaktır. Erken tedavi için en ideal adaylar ısırma güçlüğü çeken, süt dişlerini hızla kaybeden, hareket sırasında çenesi çatlayan veya gıcırdayan çocuklardır. Ayrıca bruksizm problemi olan çocuklar da ideal adaylardır.

Erken ortodontik tedavi aşamasında aşırı emzik kullanımı ile parmak emme gibi ortodontiyi etkileyen alışkanlıkları ortadan kaldırmak için ebeveynler ve çocuklarla birlikte çalışırız. Ayrıca çene büyümesini desteklemek, kalıcı dişler için yer sağlamak (yer tutucular) veya dişlerin istenmeyen bir konuma kaymasını önlemek için de mevcut çeşitli diş aletlerinden birini sağlayabiliriz.

2. Aşama: Karışık dişlenme (6 ile 12 yaş arası)

Karışık diş tedavisinin hedefleri başarısız çeneleri yeniden hizalamak, çapraz kapanışları düzeltmeye başlamak ve kalıcı dişleri yeniden hizalama sürecini nazikçe başlatmaktır. Karışık dişlenme, yumuşak ve sert dokuların son derece esnek olduğu bir gelişim dönemine karşılık gelir. Bir bakıma, ciddi bir maloklüzyonu düzeltmeye başlamak için ideal bir zamandır.

Yine bu süreçte duruma göre çocuğa, diş teli de önerebiliriz. Bazı ortodontik apareyler sabit, bazıları ise çıkarılabilirdir. Apareyler her ne olursa olsun, çocuk bu süreçten sonra normal bir şekilde konuşabilecek, yemek yiyebilecek ve düzgün ısırmaya sahip olacaktır. Bununla birlikte sabit diş telleri olan çocuklar lekelenme, diş çürümesi ve ardından kozmetik hasar riskini azaltmak için tüm ağız bölgesini günlük olarak iyice temizlemeye özen göstermelidir.

3.Aşama: Sürekli dişlenme (13 yaş ve üzeri)

Sürekli dişlenme döneminde birçok ebeveyn, ortodontik tedaviyi düşünür. Burada ortodontik tedavinin ana hedeflerinden bazıları kalıcı dişlerin düzeltilmesini ve estetik gülüşün sağlanmasını içerir. Çoğu zaman bu dönemde dişleri, kademeli olarak yeniden hizalamak için sabit veya çıkarılabilir ortodontik aletler öneriyoruz. 

Ortodontik tedavinin sonunda ise dişlerin eski konumuna geri dönmesini önlemek için bazı apareyler gerekebilir.

Realize your smile!