Ortodontik Tedavi Kuralları

ORTODONTİK İŞLEMLER İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Ortodontik tedavi öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri İzmit Ortodonti Uzmanı Dr. Fırat şöyle sıralıyor:

1. İyi bir ortodontik tedavi için hekim-hasta işbirliği şarttır. Hastalarımız, doktorunun tedavinin belli dönemlerinde kullanması için vereceği aparey, elastik vb. aygıtları tavsiye edilen süreler dahilinde kullanmalıdır. Daha az süreli kullanımlar tedavinin süresinin uzaması ve hedeflenen sonuçlara ulaşılmasının güçleşmesine sebep olabilmektedir. Hastalarımızın randevularına düzenli olarak devam etmesi ve randevu saatlerine uyması gerekmektedir. Eğer çeşitli sebeplerden ötürü gelemeyeceklerse önceden telefonla bildirmeleri önemle rica olunur. Bu durumda boşa zaman sarfiyatı olmayacak ve hekim boşalan zamanda başka bir hasta ile ilgilenebilecektir.

2. Sabit tedavi esnasında bazı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması veya bir takım gıdaların tüketilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunların başında:

  • Yüksek oranda şeker içeren yiyeceklerden uzak durulmalı. (Çürük oluşma riskini artırdığından dolayı)
  • SAKIZ, KARAMEL gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalı. (Çürük oluşma riskini artırdığından ve dişlere yapıştırılan braketlerin kopmasına sebep olabileceğinden dolayı)
  • Kola, fanta, soda, gazoz gibi ASİTLİ içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. (Dişlere yapıştırılan braketlerin yapıştırıcılarının etkisini azalttığı ve dolayısıyla kopmalarına sebep olabileceğinden, yüksek şeker içerikleri dolayısıyla çürük riskini artırdığından ve dişlerde renklenmeye sebep olabileceğinden dolayı).
  • Ön dişlerle kesinlikle koparma, ısırma işlemleri yapılmamalı, TRABZON EKMEĞİ gibi sert ve ERİK, ZEYTİN gibi çekirdekli(çekirdeği çıkarılıp) gıdalar el veya bıçak ile parçalanıp mümkün mertebe küçük lokmalar haline getirildikten sonra tüketilmelidir. Çiğneme işlemi çift taraflı yapılmalıdır. (Dişlere yapıştırılan braketlerin kopmasına sebep olabileceğinden ve ısırma sırasında ön dişlerde ağrıya sebep olabileceğinden dolayı)

3. Yukarıda anlatılan hususlara hastanın tam olarak riayet etmesi ve tüm dikkatine rağmen oluşan aparey acıtması, bant veya braket kopması, aparey kaybı veya kırılması gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora haber verilmelidir.

4. Tüm bu anlatılanlar yapılmadığı takdirde tedavi süresi uzayacaktır ve tedavide istenilen sonuçların elde edilmesi güçleşecektir.

5. Ağız bakımının (diş fırçalama ve temizliği) iyi yapılması tüm tedavi boyunca mecburidir. Aksi durumda dişlerin özellikle ön yüzeylerinde kalıcı renklenmeler, beyaz lekeler ve çürükler oluşabilmektedir. Ayrıca daha büyük ve uzun süreli ağız hijyeni eksikliklerinde dişetleri ve diş çevresindeki kemikler de etkilenebilmekte, şiddetli dişeti problemleri hatta diş kayıpları ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumda hastanın tedavisine ara verilmesi ve hatta sonlandınlması söz konusu olabilecektir. Hastanın ağız ve diş bakımı kendi ve/veya ebeveynleri sorumluluğundadır.

6. Özellikle tedavinin başında ağrı olması son derece normaldir. Dişler ve çevre dokularda oluşan bu ağrılar için ağrı kesici kullanılabilir (Parasetamol Türevi/PAROL/ MİNOSET). Ayrıca tedavi amaçlı uygulanan hareketli ve/veya sabit apareylerle dil, yanak ve dudaklarda yaralar oluşabilmektedir. Bu durum ilgili dokulara ait kasların ağız içine takılan apareylere alışması ile zamanla azalarak kaybolmaktadır. Bu zaman aralığı ise hastadan hastaya değişmektedir. Oluşan yaralar- için hastanın tuzlu veya karbonatlı su ile gargara yapması önerilmektedir.

7. Ağız solunumu, parmak veya dudak emme, tırnak yeme, anormal yutkunma gibi alışkanlıkların varlığında tedavi olumsuz etkilenir ve tedavi geri dönebilir.

8. Gömülü dişlerin (özellikle üst köpek dişleri) sürdürülmesi amaçlandığında dişin sürmemesi, tedavi süresinin uzaması ya da sürdürülmeye çalışılan dişin kaybı gibi problemlerin oluşma ihtimali vardır.

9. Enselik gibi ağız dışı aygıtların kullanımında dikkatli olunmalı, koşarken veya
spor yaparken bu aygıtlar takılmamalıdır.

10. Tedavimizde amacımız elde edebileceğimiz en iyi sonucu yakalamaktır. Ortodonti hem bir bilim hem de bir sanattır. Dolayısıyla %100 mükemmelliğin yerine iyi ve yeterli bir fonksiyon ve estetik kabul edilmelidir. Beklentilerinizi, tedavinin herhangi bir aşamasında yaşadığınız problemleri veya aklınıza gelen soruları doktorunuza bildiriniz.

Realize your smile!